Ceylon BOP Dimbula 50g

Čierne čaje

Ceylon BOP Dimbula 50g
Ceylon BOP Dimbula 50g
Cena:2.05EUR
Dostupný (Nie sme platcami DPH)

 

Čierny čaj Ceylon

 

PRÍPRAVA
lúhovanie3 - 4 min * váha: 15-18 g/l * teplota vody 100°C

ZLOŽENIE
ceylon čaj / hramonická chuť.

Dimbula bol jedným z prvých oblastí, ktoré zmenili svoju produkciu od kávy ku čaju v roku 1870.
Oblasť zahŕňa rozsiahle západné svahy, ktoré dávajú tomuto čaju jeho krásnu a harmonickú chuť.

 

POPIS

Ceylon čaje patria k najlepším čajom na svete a sú 100% prírodné.

Pestujú sa na Srí Lanke ktorá sa do roku 1972 volala práve Ceylon. Čaj zbierajú trikrát ročne zberačky, ktoré  nazbierajú niekoľko kg čerstvých lístkov denne, 80% zbieraných lístkov je mladých, 20% sú staršie tmavšie lístky, ktoré čaji dodávajú energetickú chuť.

Lístky čaju sú rozvrstvené na veľké kovové sitá vo vrstve približne 20cm a podstupujú tu prirodzenúoxidáciu (niekedy nesprávne označovanú ako fermentáciu). Lístky tu ležia po dobu 12 hodín a po šiestich hodinách ich treba prevzdušniť a prevrátiť. Ak je vlhko, je pod sitá hnaný čerstvý vzduch, ktorý podporí oxidáciu. Lístky sa pri stlačení po 12 hodinách neohýnajú, ale lámu.


V ďalšej fáze procesu sú lístky rolované a lámané aby sa ľahšie zbavovali vlhkosti. Lístky sa pri tejto fáze zlepia a preto putujú do ďalšieho stroja kde sú prudko natriasané tak aby sa opäť oddelili. Následne putujú do sušičky, kde prechádzajú 21 minút "teplovzdušnou rúrou" o teplote 95 ° Celzia. 
Tu vyprodukovaný čaj je už vhodný na pitie.


V poslednej fáze procesu putuje čaj do triedičky kvality. Postupne prepadáva hustejšími a hustejšímisitami.
Najhrubšie listy putujú späť do drvičky, jemnejšie stále veľké listy sú určené pre arabský svet, kde sa čaj niekoľko sekúnd varí. Ďalšie dva jemnejšie čaje sú určené pre Európu a Ameriku. Najkvalitnejši, veľmi jemný čaj sa vyváža do Japonska a Hong Kongu. Najjemnejším sitom potomprepadáva čaj kvality dust zmiešaný 
s prachom a drobnými nečistotami, ktorý je určený pre domácitrh. Roztriedený čaj je balený do vriec po cca. 25 kg a odvážaný na čajovú burzu do Colomba. 


Celá procedúra výroby čaju od odtrhnutia lístka až po zabalenie do vreca trvá 24 hodín.

Krajina pôvodu: Srí Lanka