Čo je to čaj?

O čaji  » Čo je to čaj?

 

ČAJ 

Nápoj či nálev akokoľvek ho nazveme skutočný čaj je pripravovaný  z listov rastliny "Camellia sinensis" alebo niektorej z jeho odrôd. Zalievajúc čajové listy správne horúcou vodou a umožňujúc im sa lúhovať  primeranú dobu, môžeme pozorovať ako vzniká čaj.

Čajovník Čínsky "Camellia sinensis" patri medzi najznámejšie druhy čaju, ktorý sa pestuje  vo viac ako 40 krajinách sveta na plantážach o celkovej rozlohe  4,5 milióna hektárov. Ročne sa vyrába takmer 5 miliónov ton  čaju z čoho väčšina pochádza z  Indie, Číny a Srí Lanky.

Čajové kríky dosahujú výšku až 3 metrov, zatiaľ čo ich listy sa podobajú tvarom na listy ruží a v závislosti od druhu môžu mať až niekoľko centimetrovú  dĺžku. Čaj ako tropická rastlina dáva najlepšie výťažky práve v tropickom a subtropickom podnebí

 

 

DRUHY ČAJU

Predtým ako listy Camellia sinensis nájdeš vo svojej šálke musia prejsť dlhú cestu, a to nielen počas prepravy so vzdialeného sveta, ale aj celu radu procesov vďaka ktorým rozlišujeme niekoľko druhov čaju.

Rozlišujeme zelený čaj, čierny čaj, červený čaj, čaj oolong a biely čaj. Čajom budeme volať aj iné horúce nápoje ako bylinné a ovocné nálevy, rooibos alebo mate, avšak ich listy nie pochádzajú z čajového kríka Camellia sinensis a nie sú skutočným čajom.

 

PRÍBEH ČAJU 

Nálev z listov čajovníka je známy od vyššie päť tisíc rokov na prelome ktorých sa vytvorilo mnoho procedúr spracovania a spôsobov prípravy čaju.

V dôsledku prace skúsených botanikov sa zrodilo veľa odrôd čajovníka vďaka ktorým dnes poznáme viac ako 20 druhov čajov a 350 rôznych chuti, je z čoho vyberať. Rozmanitosť chutí, vôní a intenzity čaju pomôže  nájsť ten správny pre každého s nás.

Popularita čaju je tak veľká, že v mnohých krajinách sa vyvinula  kultúra pitia čaju, ktorá je založená na jeho správnej príprave a konzumácii. Najstaršia kultúra pitia nálevu s čajových lístkov patri Číne, Kórei a Japonsku.

Do Európy čaj bol importovaný cez holandských obchodníkov na začiatku XVII storočia ako liečivá rastlina. Takto čaj získal popularitu v Holandsku, potom v Anglicku a neskôr v ostatných európskych krajinách. Až v  XIX storočí sa čaj  stál populárny v Cejlóne a v Indii, napriek tomu tieto krajiny sú v súčasnosti najväčšími producentmi čaju na svete.

 

ÚČINKY ČAJU

Čaj po stáročia je považovaný ako veľmi zdravý doplnok stravy pre ľudské telo. V Čínskej tradície patrí do jednej zo zložiek elixíru nesmrteľnosti.

Čaj obsahuje kofeín,  antioxidanty a tanín. Poskytuje telu makro a mikroelementy, reguluje krvný tlak, pôsobí proti výskytu rôznych chorôb, uvoľňuje a upokojuje, zabraňuje vývoju rakoviny, zlepšuje prekrvenie mozgu a reguluje trávenie. 

Čaj je súčasťou nášho každodenného života, spríjemňuje nám  čas strávený doma s rodinou, s priateľmi, kolegami s práce. Pri každej príležitosti kladieme otázku " čo si dáš na pitie?", najčastejšie si zvolíme práve čaj...