PU ERH

Druhy čajov » PU ERH

 

PU ERH

 

Pu Erh, alebo Pu'er, je druh kyslého tmavého čaju vyrobeného v provincii Yunnan, Čína. Kvasenie je spôsob produkcie čaju, v ktorom čajové lístky prechádzajú mikrobiálne kvasenie a oxidáciu potom čo boli vysušené a valcované. Tento proces je čínska špecialita a vyrába čaj známy ako Hei Cha. Zvyčajne sa prekladal ako tmavý, alebo čierny čaj (tento druh čaju je úplne odlišný od toho, ktorý je na Západe známy ako "čierny čaj"). V Číne sa mu hovorí "červený čaj". Najznámejšia odroda tejto kategórie je čaj Pu Erh z provincie Yunnan.

 

VÝROBA PU ERH

Pu'er tradične začína ako surový produkt známy ako "hrubé" Mao Cha a môže byť predaný v tejto podobe, alebo lisovaný do mnohých tvarov a predaný ako "raw" Sheng Cha. Obe tieto formy potom podstupujú zložitý proces postupného kvasenia a zrenia v čase. V polovici roku 1970 bol v tovarni z Menghai a Kunming Tea vyvinutý proces Wo Dui, nový typ Pu Erh čaju, ktorého legitimita je sporná. Tento proces zahŕňa zrýchlené kvasenie do "zrelého" Shou Cha, ktorý je potom uložený voľne, alebo lisovaný do rôznych tvarov. Všetky typy Pu Erh môžu zrieť pred spotrebou, čo je dôvod, prečo je často označený rok a v oblasť produkcie.

Nazbierané čajové lístky sú zavädnuté, mierne pražené a zavinované. Potom je čaj fermentovaný za pomoci ušľachtilej plesne Aspergillus niger. Fermentácia prebieha za vysokej vlhkosti a pravidelného obracania listov 40-50 dní, potom je sušený horúcim vzduchom (150°C). Hotový čaj môže pri konštantnej vlhkosti 90% – “dozrievať” aj niekoľko rokov, pričomúčinnosť čaju ostáva stále rovnaká aj 60 rokov. Tvrdí sa, že Pu Erh časom naberá na kvalite podobne, ako dobré víno, je to však iba za podmienky 90% vlhkosti, ktorá umožňuje rozvoj ušľachtilej plesne, čiže je to presne opačne ako u ostatných čajov, ktoré s časom degradujú.

 

PRÍPRAVA PU ERH

Čaj Pu Erh je zvláštny tým, že takmer neobsahuje kofeín, jeho obsah je asi 24x nižší ako v ostatných čajoch, takže je vhodný aj na večerné pitie. Liečivá chuť Pu Erh stojí za ochutnanie. S každým dúškom do seba vlejete zdravie overené tisícročiami. Či už ste na diétnom režime alebo nie, pitím Pu Erh vždy osviežite telo i dušu. Odporúča sa vypiť tri šálky denne a dobrou správou je, že vám na celý deň vydrží jediná zmes! Čistý Pu Erh totiž môžete zalievať aj 3 - 4 krát - lúhovanie 2 - 4 min * váha 12g/l * teplota vody 80-90°C

 

POZITÍVNE ÚČINKY PU ERH

  • urýchľuje (až dvojnásobne) odbúravanie alkoholu z krvi
  •  posilňuje imunitný systém a chráni pred infekčnými chorobami
  •  taktiež pôsobí priaznivo na tráviaci trakt, proti poruchám trávenia, podporuje činnosť žalúdka, ochorenia dýchacích ciest a podporuje vykašliavanie
  •  je tiež známy tým, že znižuje vysoký krvný tlak. Pri mentálnej práci vám pu-erh tiež príde vhod - zlepšuje sústredenie a dokonca pôsobí ako mierne antidepresívum
  • japonskí vedci zistili, že má tiež protirakovinové účinky, vďaka vysokému obsahu EGCG a kyseliny galovej. Čaj Pu Erh má tiež vplyv na psychiku a pôsobí proti stresu a depresiám. Obklady z čaju Pu Erh pôsobia omladzujúco.
  •  známy je predovšetkým tým, že pomáha veľmi účinne odbúravať nadbytočný tuk a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Práve jeho pozitívne účinky pri odbúravaní tuku preslávili tento čaj po celom svete. Treba ho piť pred tučným jedlom

 

V Čínskej Tradičnej Medicíne ho označujú ako "zametač ľudského tela" a podľa tejto medicíny má Pu Erh výrazné liečivé schopnosti:

  •         rozkladá tuky a jedy z požitého mäsa,
  •        rozpúšťa hlieny,
  •        umožňuje prúdenie energie
  •      čistí črevá detoxikuje organizmus
  •       pomáha pri plynatosti
  •        je účinný pri nachladnutí
  •        zlepšuje koncentráciu