ROOIBOS

Druhy čajov » ROOIBOS

 

ROOIBOS

 

 

VÝROBA ROOIBOSU

Rooibos je nápoj, pripravovaný z kríka nazývaného čajovníkovec sivokrký (Aspalathus linearis) z čeľade bôbovitých. Už mnoho generácií je tento nápoj populárny v Južnej Afrike, jeho popularita sa rozšírila aj do mnohých krajín celého sveta.

Čajovníkovec rastie iba na malom území v Cederbergu v provincii Zapadné Kapsko. V
ysádza sa v mesiacoch február až marec a prvý zber je za pol roka. Rastlina sa zbiera do vakov a drví sa. Listy prechádzajú oxidáciou a získavajú výraznú červenohnedú farbu. Vyrába sa tiež neoxidovaný "zelený rooibos".


PRÍPRAVA ROOIBOSU

Príprava rooibosového nálevu je v podstate rovnaká ako príprava čierneho čaju s tým rozdielom, že vôňa je vylepšená dlhším varením. Získaný nápoj je červenohnedý, čo vysvetľuje prečo sa rooibosu niekedy hovorí "červený čaj".

V Južnej Afrike je bežné piť rooibos spolu s mliekom a cukrom, avšak v ostatných častiach sveta sa väčšinou podáva bez týchto prísad. Vôňa rooibosu je často popisovaná ako sladká (a to aj bez pridania cukru) a mierne orechová.

Rooibos sa stal veľmi populárnym v západných krajinách, najmä u zákazníkov, ktorí kladú dôraz na zdravý životný štýl, pre svoj ​​veľký obsah antioxidantov.